Mouldshop A/S

Dansk innovation: Nyt digitalt vandbatteri løser en lang række kendte problemer i plastindustrien

Stort set alle sprøjtestøbemaskiner leveres i dag med det velkendte ”vandbatteri” – også kaldet en flowregulator – monteret på siden af maskinen. Funktionen i vandbatteriet er groft sagt at fordele kølevandet ud i flere kredse samt at kunne regulere gennemstrømningen samt aflæse tryk og temperatur. Virkeligheden er dog ofte en anden, når vandbatterierne har været i drift i en kort periode. Det har danske Mouldpro taget hånd om og har nu lanceret en moderne digital udgave af vandbatteriet, der løser en lang række udfordringer.

– Hos mange af de kunder, vi taler med, er det er velkendt problem, at vandbatterierne hurtigt sættes ud af spil fordi man ikke længere kan aflæse en reel gennemstrømning i glassene, der ofte fremstår med en rødbrun snavset belægning, der gør det næsten umuligt at aflæse, fortæller Jesper Thorne fra Mouldshop A/S, der er dansk forhandler for det globale søsterselskab Mouldpro.

Hos Mouldshop har man gennem adskillige år serviceret plastfabrikkerne med forbrugsvarer og periferiudstyr og særligt omkring flowmåling og –optimering har virksomheden stærke kompetencer. Gennem adskillige kundeprojekter med fokus på flowoptimering har man kunnet påvise vigtigheden af et optimeret og ikke mindst stabilt flow og netop derfor har det været en hovedpine at se så mange støbemaskiner være udstyret med et traditionelt vandbatteri, der ikke for alvor åbner op for de produktionsoptimeringer, der er mulige.

– Vi har dels kunnet påvise, at et forbedret flow giver en bedre proceskøling og i langt de fleste tilfælde er det ensbetydende med muligheden for en optimeret cyklustid og dermed øget produktivitet. Et traditionelt vandbatteri er på mange måder den første forhindring i denne optimering. Dernæst er det stabile flow en forudsætning for at kunne køre optimalt – og her kommer det traditionelle vandbatteri igen til kort, fastslår Jesper Thorne.

Flosense 3.0 kan virke som et teknologisk kvantespring

Hos Mouldpro, der er søsterselskab til Mouldshop A/S, har man det seneste år arbejdet på den innovative videreudvikling af de traditionelle vandbatterier og har netop lanceret Flosense 3.0, som et teknologisk kvantespring i den digitale retning. Ud over det digitale interface er Flosense 3.0 også konstrueret på en sådan måde, at det giver nogle helt grundlæggende fordele, der distancerer levetiden på de analoge vandbatterier.

– På den digitale side er vores nye Flosense 3.0 opbygget med Grundfos-sensorer til digital måling af flow, temperatur og tryk på både ind- og udgange til hvert kredsløb. Disse data logges i den 7” store skærm, der er monteret på enheden og kan bruges til både historik, alarmsignal og selvfølgelig en hurtig og sikker visuel aflæsning på skærmen, forklarer Jesper Thorne. Ud over de digitale skridt er Flosense 3.0 også en opgradering på en række fysiske parametre, der er med til at sikre et optimalt flow af kølevand til maskinen og støbeprocessen.

– Hele enheden er opbygget i korrosionsbestandige materialer, hvilket også betyder, at den uden problemer tåler optil 120 °C, hvor man historisk set aldrig er kommet over 90 °C på de analoge. Og så ser vi ofte problemer hos kunderne, hvor plastikkonstruktionen af de analoge vandbatterier hurtigt revner og giver utætheder, når man skruer slangestudse i, hvilket vi også er ude over med de stærke materialer, vi har brugt, siger Jesper Thorne.

I nedenstående skema vises de faktuelle forskelle på at bruge analoge vandbatterier og de nyudviklede digitale løsninger som Flosense 3.0. Udover Flosense 3.0, som oftest monteres uden på maskinen i stedet for det analoge vandbatteri, har Mouldpro også lanceret Flosense 4.0, som er en manifoldløsning, der kan monteres helt inde på støbemaskinens plan og monitoreres på en ekstern skærm uden for maskinen. Her er det ligeledes muligt at overvåge temperaturer optil 160 °C.

Læs desuden mere om Flosense 3.o og find yderligere specifikationer i dette katalog – klik her