Et nyt bionedbrydeligt emballagemateriale har set dagens lys. Det består af knust æggeskal og bioplast og har en række egenskaber, som forskerne bag mener, at de nuværende materialer ikke har. Det handler blandt andet om belastnings- og rivstyrke.
Ved at knuse æggeskaller helt ned til nanostørrelse og sammenblande det med i forvejen velkendte bioplastvarianter, blandt andet det velkendte PLA (polylactic acid), fik Vijaya Rangari og hans forskerkollegaer fra Tuskegee University, Alabama i USA, et helt nyt materiale, der kan erstatte andre klassiske fødevareemballager, men samtidig opnå den eftertragtede bionedbrydelighed – uden at sætte kvaliteten over styr.
-Disse nanostore æggeskalspartikler, som grundlæggende består af den naturlige og nedbrydelige kemiske forbindelse calciumcarbonat, giver styrke til materialet og gør det mere fleksibelt end andre bioplastprodukter på markedet. Vi mener, at disse egenskaber sammen med dens biologiske nedbrydelighed i jorden kan gøre det meget attraktivt som et alternativt emballeringsmateriale, siger Vijaya Rangari fra Tuskegee University.
Kilde: Jerry Pettersson/JP Press Agency/Nordisk Bioplastförening.