For første gang testes nu et pantsystem til takeaway-emballager i Sverige. Det er det svenske miljøinstitut IVL, der står bag forsøget, hvor det skal være muligt for kunderne at aflevere den tomme emballage tilbage de steder, hvor de har købt maden eller drikkevaren. Derefter bliver emballagen vasket, før den atter er klar til brug. En række cafeer og frokostrestauranter i Stockholm og Gøteborg er de første til at teste systemet og tager naturligvis udgangspunkt i, at flere og flere vælger denne form for mad.
I dag kan emballagen ikke genbruges, men ryger som regel på forbrændingen, hvis den da ikke bare bliver smidt i naturen.
Hele pantprocessen involverer vask og transport, og forsøget skal klarlægge, hvorvidt der er en tilstrækkelig miljømæssig fordel ved at genbruge de tomme emballager, eller om det hele går op i netop vask og transport.
Opbakningen skulle ikke mangle. Tidligere undersøgelser har vist, at både caféer, restauranter, og deres gæster vil tage godt imod et pantsystem.