Plast i fødevareemballager skal overholde gældende lov, men hvor godt styr har man på gældende lov ude blandt de virksomheder, der arbejder med fødevarer, plast og emballage i det daglige. Det undersøgte svenske Livsmedelsverket sammen med 21 kommuner, og de fik et ikke særligt opløftende svar.
Mindre end 30 procent havde styr på lovgivningen. 50 procent havde et vist kendskab, mens hele 20 procent stort set ikke vidste noget om de regler, som gælder på området.
Der var tre grupper med i undersøgelsen. 36 fødevareproducenter, 75 butikker og 218 serveringssteder. Generelt var det fødevareproducenterne og butikkerne, som havde bedst styr på sagerne, mens mange serveringssteder faldt i gennem.
Undersøgelsen viste også, at cirka 70 procent af de adspurgte ikke har tilstrækkelig viden om, hvilke plastprodukter, der er godkendt til fødevarebrug. Materialerne deler sig over mange forskellige produkttyper, lige fra spande, bægre, kasser, over til plasthandsker, sugerør og opbevaringsposer. I alt var der 432 emballagetyper med i undersøgelsen, der blev foretaget i 2016.